Vilnius is een van de onontdekte hoofdsteden in Europa. Erg zonde wanneer je deze stad aan je voorbij laat gaan, want er is enorm veel te zien en te beleven in deze hoofdstad vol historie. De oude binnenstad van Vilnius is een van de grootste oude steden van Noord-Europa die de Middeleeuwen heeft overleefd. De oude binnenstad van Vilnius werd in 1994 erkend als UNESCO-werelderfgoed en kent allerlei architectuurstijlen: gotiek, renaissance, klassiek en barok. In dit blog deel ik een aantal leuke weetjes die je wellicht nog niet eerder wist over Vilnius. Redenen om de stad te bezoeken!
In Vilnius ligt een onafhankelijke staat
Užupis is de kleinste wijk van Vilnius en wordt gescheiden van de oude stad door de rivier de Vilnelė. Het stadsdeel was een van de meest verwaarloosde gebieden in Vilnius voordat Litouwen zich onafhankelijk verklaarde in 1990 van de Sovjet Unie. Na de onafhankelijkheid profiteerden kunstenaars in Vilnius van de goedkope accommodatie in het gebied, waardoor het een bloeiende kunstwijk werd. Op 1 april 1997 besloten inwoners van Užupis (eigenlijk sarcastisch) de onafhankelijkheid uit te roepen. Een onafhankelijke republiek heeft geld, macht, een volkslied en een grondwet nodig. Užupis heeft het. Wandel door de straat Paupio g. en je spot de grondwet in verschillende talen op de muur. Er is ook een Nederlands exemplaar! Bezoek in Užupis ook het Tibeto skveras, een plein en park met Tibets vlaggen. Tibet was namelijk een van de eerste gebieden die de staat Užupis erkende.
Je kunt meer dan 100 kerken tellen in Vilnius
Er is een bekend gezegde dat er een kerk is voor elke inwoner van Vilnius. Uiteraard dien je dat niet letterlijk te nemen, maar volgens het aartsbisdom van Vilnius telt de hoofdstad zo’n 103 kerken. Dus het gezegde "er is een kerk waar je ook heen gaat in Vilnius” kan je wel letterlijk nemen. Het grootste deel van al deze kerken zijn katholieke kerken, dat komt mede doordat de meerderheid van de Litouwers rooms-katholiek is. Er zijn echter ook nogal wat protestantse en orthodoxe kerken in Vilnius. De meeste kerken zijn vrij oud en hebben hun authenticiteit door de eeuwen heen behouden. Mocht ik je een tip geven, breng dan zeker een bezoekje aan de Petrus en Pauluskerk (Šv apaštalų Petro ir Povilo Baznycia). De kerk ligt een stukje van het centrum, maar is erg de moeite waard omdat het wordt erkend als een van de mooiste katholieke kerken ter wereld. Het is de beroemdste barokke kerk in Vilnius. Het bijzondere interieur is gevuld met ongeveer tweeduizend beelden van religieuze personen, symbolen, gezichten en meer.
Vilnius heeft de uitstraling van een Zuid-Europese hoofdstad
Een aantal aspecten in de stad zorgen ervoor dat als je er rondloopt, je al snel het gevoel krijgt in een Zuid-Europese stad rond te wandelen. Ten eerste vanwege de architectuur. Vilnius wordt sterk beïnvloed door verschillende stijlen, waaronder gotiek, barok en neoklassiek. De sierlijke gevels, smalle straatjes en kleurrijke gebouwen dragen bij aan de mediterrane sfeer die je vaak in Zuid-Europese steden ziet. Ook kent Vilnius een levendige sfeer met tal van cafés, terrassen en gezellige pleinen. Het buitenleven, de relaxte sfeer en het genieten van wat eten op een zonnig terras dragen bij aan de levensstijl die vaak vergeleken wordt met Zuid-Europa. Uiteraard is het niet altijd zonnig in Vilnius, maar er heerst een gematigd landklimaat met warme zomers en milde winters. De langere zomerseizoenen, met veel zon en aangename temperaturen, kunnen bijdragen aan een zuidelijk gevoel.
Vilnius is een van de groenste hoofdsteden van Europa
Vilnius is een van de groenste steden van Europa: 61 procent bestaat uit groene ruimte zoals parken, pleinen en bossen. Dat is 3 keer zoveel als bijvoorbeeld Amsterdam. Twee rivieren, de Vilnia en de Nėris, stromen door het hart van de stad. De belangrijkste rivier van de stad, de Nėris, heeft paden langs de oevers en zijn een populaire plek voor de lokale bevolking om te wandelen bij warm weer. Andere ideale plekken om van de natuur te genieten zijn Bernardine Garden, Kalnų parkas (met prachtige uitzichtpunten), Vingio parkas en Pavilnių regioninis parkas. Vanaf deze groene plekken ervaar je adembenemende uitzichten en pittoreske meren waar de lokale bevolking ook graag naartoe gaat om te genieten.
Je kunt eten, drinken en een concert bijwonen op de binnenplaats van een gevangenis
Zo’n 115 jaar lang was de Lukiškės gevangenis beveiligd door hoge muren en prikkeldraad. De gevangenis ligt midden in het centrum van Vilnius naast de hoofdstraten. Het was een modern complex in vergelijking met de kloosters die in het 19e eeuwse Vilnius ook werden gebruikt als opsluitingsfaciliteiten. Criminelen, politieke gevangenen en bannelingen zaten hun straf uit van 1904 tot 2019. Het gevangeniscomplex overleefde zowel de wereldoorlogen als de Sovjetbezetting. Pas sinds 2019 is de gevangenis opengegaan voor publiek! Momenteel heet de voormalige gevangenis Lukiškės Prison 2.0, wat een nieuw tijdperk betekent, dit keer een cultureel tijdperk. Al 250 artiesten, muzikanten en makers hebben hun studio's in verschillende ruimtes van het gebouw ingericht. Het gebouwencomplex doet nu dienst als alternatieve locatie voor muzikale, culturele en artistieke evenementen. Het interieur en de buitenkant van de gevangenis zijn zorgvuldig bewaard gebleven. Drink er een drankje, woon een concert bij of neem een tour om een kijkje te nemen in het leven van een voormalige gevangene in deze gevangenis. Heb je de serie Stranger Things gezien? Lukiškės Prison is voor een aantal scenes gebruikt in seizoen 4.