Het stond al lang op ons verlanglijstje, een aantal nachten in de Centrale Kalahari verblijven, een groot wildreservaat in Botswana. De Centrale Kalahari staat bekend om het feit dat je vaak alleen een stuk zand hebt en verder niks. Stromend water wordt vermeld bij sommige campsites, maar is er vaker niet dan wel. En af en toe een longdrop toilet en bucket shower. Uiteindelijk hebben we toch de beslissing genomen dat we op pad zouden gaan en 4 nachten in de Centrale Kalahari zouden overnachten. In dit blog vertel ik je mijn kampeerervaring hierover.
Faciliteiten op de campsite
Ik (als niet kampeerder) had me ingesteld op 4 nachten geen of nauwelijks faciliteiten. Voor de zekerheid had ik daarom natte doekjes om mezelf te kunnen opfrissen en een plastuit geregeld. Even een aantal punten wat een campsite in Zuidelijk Afrika te bieden heeft, zodat je beetje een idee hebt:
- Kampeerplek (vaak zand, soms verhard)- Braaiplek
- Soms een braai / bbq
- Soms een picknicktafel met bank
- Soms privé faciliteiten
- Soms stroom
- Gemeenschappelijk faciliteiten gebouw met douches / toiletten of een plek met een longdrop toilet en bucket shower
Onze aankomst bij Xade campsite
We reden de Centrale Kalahari binnen via de zuidkant, bij Xade. De weg er naartoe was een belevenis van vooral heel veel mul zand, maar we waren voorbereid! We hadden een 4x4 cursus gehad en daarbij leer je ook het rijden in o.a. mul zand en met de 4x4 stand aan (bandjes zacht) ging dit prima. Aangekomen bij Xade Campsite (onze enige campsite met stromend water volgens de boekjes) werden we al meteen geïnformeerd: ‘We staan al meer dan een jaar droog dus we zullen een vat met water bij de toiletten zetten en dan kun je de stortbak met een emmer vullen’. Prima, dacht ik. Die ene nacht extra overleven we ook wel. En zo was het ook…
Alle verwachtingen van 4 nachten geen tot weinig faciliteiten waren erger op voorhand bedacht dan in werkelijkheid het geval was. Plastuit? Helemaal niet gebruikt. Natte doekjes? Ideaal om even het zand van je voeten af te wassen.
Ons eetpatroon tijdens de reis
We hadden ook vrij snel handigheid met elkaar omtrent het eten gevonden. Een van ons maakte deeg om zelf brood te kunnen bakken, de ander regelde het vuur en de andere twee waren bezig met het avondeten. We probeerden over het algemeen tijdens het daglicht te koken. Dat betekende dat we op het heetst van de dag al aan onze warme maaltijd zaten. De beesten liggen dan in de schaduw dus dan kun je die tijd maar beter gebruiken voor het eten was onze conclusie. We werden vrij snel handig in makkelijke eenpansmaaltijden met blikgroente, blikvlees en evt aardappelen of rijst. ’s Avonds dan een tosti, broodje met beleg of een gebakken ei.
We hebben onze belevenissen en herinneringen met een hyena tijdens een avondmaaltijd van een aantal jaar eerder nog altijd vers in het geheugen. Dus overdag koken bevalt erg goed.
Oogjes in het donker
Wat me vooral is bijgebleven van de Centrale Kalahari is al het wild wat er rondloopt. En omdat de camps geen hek hebben, lagen we vroeg in de avond op bed. Waarom dan vroeg naar bed? Het wordt vroeg donker en alle oogjes die je in het donker aankijken, voelen toch anders dan de vriendelijke oogjes wanneer het licht is. Dus elk beest vind ik ineens eng in het donker. Daarnaast zagen we, voordat we naar de campsite gingen, telkens een paar kilometer ervoor een leeuw liggen of lopen. Dan zit je toch minder relaxed bij je campsite voor je auto. Wat we nog meer zagen? Jonge jakhalzen waarvan we het nest hadden gevonden, gemsbokken die imposant staan of wandelen, de prachtige zonsondergang of zonsopkomst, en nog zoveel meer. Centrale Kalahari, wat ben je mooi!
Mijn conclusie
Ik kan eerlijk zeggen (en m’n medekampeerders ook) dat als je voorbereid bent op helemaal niks, dat allemaal blijkt mee te vallen. Dus twijfel je ooit (als niet kampeerder of juist als kampeerder) aan de Centrale Kalahari? Niet doen! Een longdrop toilet is echt heel erg oké, een bucketshower kan prima en wat je ervoor terugkrijgt is onbetaalbaar. Ben je door mijn verhaal ook enthousiast geworden om bijvoorbeeld te kamperen door Zuidelijk Afrika? Bekijk dan
onze kampeerreizen. Bijvoorbeeld de
21-daagse Kampeerreis per 4x4-auto Kalahari Desert, maak kennis met een groot gedeelte van de Kalahari in al haar ruigheid.