Hurtigrutenreis Eirik: IJmuiden - Honningsvåg - IJmuiden
Vanuit Nederland naar Noorwegen per postboot
- Hurtigruten
- Vanuit NL
- Noorse kust
- Lofoten
- Noordkaap
De reisbeschrijving
Dag tot dag beschrijving
-
Expeditiereis per Motorschip Maud
-
Nachten
14
-
Maaltijden
Volpension
-
Bijzonderheden
Hutten op indeling mogelijk
Motorschip Maud
Het motorschip Maud (voormalig Midnatsol) is vernoemd naar een van de beroemdste poolschepen aller tijden, Roals Amundsens ' Maud' uit 1917.. Motorschip Midnatsol is een milieuvriendelijk schip en heeft een modern, kleurrijk design. Het interieur is geïnspireerd door het warme zonnige klimaat. Kernkwaliteiten van het schip zijn onder meer de grote, twee verdiepingen tellende panorama lounge boven de boeg. De grote glazen ramen maken het mogelijk om natuurlijk licht binnen te laten voor een buitengewoon uitzicht. Motorschip Midnatsol is uitgerust met geavanceerde technologie, waardoor het schip zeer geschikt is voor expeditiereizen rond Antarctica. In 2016 is Motorschip Maud begonnen om ontdekkingsreizigers mee te nemen op avontuur naar Patagonië en Antarctica.
Expeditieteam
Motorschip Maud heeft een eigen Expeditie Team aan boord en dient als een universiteit op zee. Er worden interessante lezingen gegeven en de onderwerpen zijn afhankelijk van het seizen en de wateren waarin we varen. Het expeditie team organiseert dagelijks een lezingsprogramma en avondbijeenkomsten. Het team probeert u ook kennis te laten maken met het begrip ‘friluftsliv’ (buitenleven), en u aan te moedigen om deel te nemen aan diverse wandelingen en buitenactiviteiten tijdens de reis.Technische gegevens
Bouwjaar: 2003
Scheepswerf: Fosen Mek. Verk. (N)
Capaciteit: 970 passagiers
Slaapplaatsen: 632
Auto capaciteit: 32
Gewicht: 16151 ton
Lengte: 135,75 meter
Breedte: 21,5 m
Snelheid: 18 knopenHutten aan boord
Alle hutten hebben een eigen badkamer met douche en toilet.Expeditie suites
- Owner's suite (2 personen) - Bovendek (twee kamers, een zithoek & eettafel, tv, waterkoker, minibar, een eigen balkon)
- Grand suite (2 personen) - Bovendek (zithoek, tv, minibar, soms ook een bad & een eigen balkon)
- Suite (2 personen) - Bovendek (zithoek, badkamer, tv & minibar, soms een eigen balkon)
- Mini-suite (2 personen) - Middendek (bank, tv, minibar, een geweldig uitzicht)Superior hutten
- Large cabin (2 personen) - Middendek (eenpersoons bedden, bank, tv, minibar, beperkt of geen uitzicht)
- Superior (2 personen) - Bovendek (tweepersoons- of aparte bedden / bedbank)
- Superior (2 personen) - Middendek (aparte bedden / bedbank)Binnenhutten
- Standaard (2 personen) – Middendek (aparte bedden / bedbank)Buitenhutten
- Standaard (2 personen) - Middendek (aparte bedden)
- Standaard (2 personen) - Middendek/ Benedendek (aparte bedden)
- Standaard (2 personen) - Bovendek (aparte bedden / bedbank, beperkt zicht)
- Standaard (2 personen) - Benedendek (aparte bedden / bedbank, beperkt of geen zicht) -
-
Inschepen in IJmuiden
De boottocht begint in IJmuiden in Nederland. Eenmaal aan boord van het schip, haal u uw gratis expeditiejas op, zoekt u uw hut, verkent u het schip en woont u een verplichte veiligheidsoefening bij. Na het verlaten van de haven verwelkomt de kapitein u aan boord en kan het avontuur echt beginnen. Voordat u de Noordzee opgaat, wordt er eerst een korte stop in Den Helder gemaakt, een strategisch gelegen en historische stad waar Napoleon de marinewerven bouwde, Willemsoord.
IJmuiden, Nederland
Start uw rondreis per postboot van Hurtigruten in IJmuiden, Nederland! In het voorjaar van 2024 vaart de Hurtigruten vanuit IJmuiden langs de Noorse kust met de MS Maud! Stap op in Nederland en vaar dan langs de Noorse kust inclusief meerdere activiteiten.
-
Op zee
Op deze dag op zee geeft u voldoende tijd om te genieten van de faciliteiten aan boord, zoals hot tubs, sauna en fitnessruimte. Daarnaast dineert u in een van de restaurants met heerlijke gerechten. Het expeditieteam begint als eerste in hun serie lezingen in het Science Center. Elk lid van het expeditieteam is een expert in hun vakgebied. Ze zullen fascinerende inzichten delen over de plaatsen, geschiedenis en natuur die u kunt tegenkomen tijdens deze reis. Of krijg tips over het verbeteren van uw natuur- en landschapsfoto's van de fotografen aan boord.
Op zee
Tijdens een expeditiereis spendeert u regelmatig een gehele dag op zee. Tijdens deze dagen worden er vaak interessante lezingen gehouden door een expert in het expeditieteam. Ook kunt u deze dagen als rustdagen beschouwen waarbij u even tijd heeft voor u zelf om bijvoorbeeld foto's te bewerken of om te genieten van het uitzicht met een drankje in uw handen.
-
Stavanger
Vandaag verkent u de pittoreske stad Stavanger, de op drie na grootste stad van Noorwegen. Met een internationale sfeer en een levendige culturele scene is Stavanger een kosmopolitische stad in een schitterende omgeving. Ontdek de architectonische overblijfselen van het oude Stavanger, waaronder een prachtige kathedraal uit de 12e eeuw. U kunt ook een bezoek brengen aan het Norwegian Petroleum Museum, een plaatselijke boetiek bezoeken of gewoon genieten van een drankje aan de waterkant.
Stavanger
Stavanger is een belangrijk centrum voor de offshore industrie (exploratie en winning van olie en gas). Maar daarnaast wordt de stad vooral gekenmerkt door tal van bezienswaardigheden en een karakteristiek en gezellig centrum. Er hangt een levendige sfeer in Stavanger met een ruim aanbod aan eetgelegenheden, leuke pubs, bars en een bloeiende culturele scene. Bezoek de plaatselijke markt, loop rond door de leuke winkelstraten en bezoek Gamle Stavanger, het oude stadsgedeelte. Het oude Stavanger heeft het best bewaarde houten huisgedeelte van Europa met meer dan 170 witte houten constructies die dateren uit de 18e eeuw. De regio Stavanger is een zeer internationale bestemming. Er zijn vele nabijgelegen natuurlijke attracties, waaronder de beroemde Preikestolen met de Lysefjorden en lange zandstranden langs de Noordzee.Stavanger is dus de olie- en energiekapitaal van Europa. Bezoek het Norwegian Petroleum Museum om meer te weten te komen over de belangrijkste industrie van Noorwegen door middel van moderne interactieve tentoonstellingen. Zie hoe olie en gas miljoenen jaren geleden werden gevormd en hoe aardolie wordt gevonden, geproduceerd en verbruikt. U kunt van een vluchtglijbaan glijden die wordt gebruikt op offshore olie- en gasplatforms. -
Kalvåg
Bezoek een van de best bewaarde vissersdorpen van Noorwegen! Na het ontbijt meert het schip aan bij het kleine vissersdorpje Kalvåg. Als de omstandigheden het toelaten, gaat u hier aan land en ontdekt u een van de best bewaarde geheimen van de Noorse kust. Bewonder het plaatsje en Kalvågs verzameling oude gebouwen aan het water, van gerestaureerde houten kades tot pakhuizen. Gezellig ogende huizen staan dicht bij elkaar rond de baai. De heerlijke winterse sfeer wordt nog prachtiger als het dorp bedekt is met een deken van sneeuw.
Kalvåg
Kalvåg is een vissersdorpje met ongeveer 335 inwoners, in de Noorse gemeente Bremanger, provincie Vestland.
-
Varen langs de binnenkust
Vandaag kunt u tijd doorbrengen in de scheepslounge, genieten in een bubbelbad of buiten op het dek. Wat u ook doet, houd uw ogen niet van het landschap af terwijl het schip door de Helgeland provincie vaart, met zijn spitse bergen en overvloedige eilanden. Bewonder bijvoorbeeld de toppen van het Seven Sisters-gebergte en spot de Torghatten-berg met zijn duidelijke gat in het midden. Het expeditieteam zal hun lezingen aan boord voortzetten, die alles behandelen, van lokale folklore en dieren in het wild tot de geschiedenis van navigatie langs de kust.
Op zee
Tijdens een expeditiereis spendeert u regelmatig een gehele dag op zee. Tijdens deze dagen worden er vaak interessante lezingen gehouden door een expert in het expeditieteam. Ook kunt u deze dagen als rustdagen beschouwen waarbij u even tijd heeft voor u zelf om bijvoorbeeld foto's te bewerken of om te genieten van het uitzicht met een drankje in uw handen.
-
Svolvær
Svolvær is de grootste stad op de Lofoten met ongeveer 4.800 inwoners, van wie velen als visser werken. Er zijn winkels en kunstgalerijen om langs de boulevard te snuffelen en rijen rorbuer te bewonderen. Misschien ziet u ook houten rekken, hjell genaamd, verspreid langs de oevers van de stad. Lokaal gevangen kabeljauw wordt op deze rekken gedroogd en later omgezet in tørrfisk, of ook wel stokvis (lokale delicatesse). Vissen is duidelijk een belangrijke manier van leven op de Lofoten en de lezingen van die dag kunnen zich richten hierop.
Svolvær
Svolvær, de onbetwiste hoofdstad van de Lofoten archipel, gedomineerd door de Svolværgeita, een hoge berg met bovenop twee uitstekende rotsen die slechts anderhalve meter uit elkaar staan. Er zijn waaghalzen die van de ene rots naar de andere springen. De pittoreske haven van Svolvær kijkt uit over de Vestfjord. Het imposante landschap van de Lofoten en het bijzondere licht trokken al vroeg kunstenaars naar Lofoten. Van januari tot april is de haven van Svolvær een vertrekpunt voor 3000 kabeljauwvissers die hier in die periode jaarlijks meer dan 25 miljoen kilo vis vangen. Heel veel kabeljauw wordt na de vangst op grote rekken gehangen om daar te drogen. De zogeheten stokvis. De omliggende eilanden, steile bergen, prachtige stranden en beschutte baaien bieden spannende activiteiten. Winkels, galerieën, cafés en restaurants zijn verspreid over de stad.
Aankomst- en vertrektijden Hurtigruten & Havila
Noordwaarts:
Aankomst 1 januari - 31 december: 21:20 uur
Vertrek 1 januari - 31 december: 22:15 uur
Zuidwaarts:
Aankomst 1 januari - 31 december: 18:30 uur
Vertrek 1 januari - 31 december: 20:30 uur -
Tromsø
Het is tijd om Tromsø, de hoofdstad van het Noordpoolgebied, te verkennen. U bereikt de stad voor de middag en brengt de rest van de middag door met het verkennen van de fascinerende geschiedenis, cultuur en gedurfde architectuur. Historisch gezien was Tromsø een grensstad voor terugkerende jagers en ontdekkingsreizigers en was het als startpunt voor verschillende Arctische expedities. De Arctische kathedraal is een van de meest opvallende bezienswaardigheden in Tromsø, vooral wanneer deze 's avonds verlicht is.
Tromsø
De stad Tromsø ligt ongeveer 350 kilometer boven de poolcirkel op 70º noorderbreedte, op dezelfde hoogte als Alaska en Siberië. Er heerst een mild klimaat. Tussen eind mei en half juli is hier de middernachtzon te zien. Van eind november tot half januari heerst de poolnacht en dan is er grote kans om bij helder weer het magische noorderlicht te bewonderen. Tromsø en de luchthaven Langnes liggen op het eiland Tromsøya dat met de Tromsøbrug (lengte 1016 meter) en met een tunnel met het vasteland is verbonden. Voor de liefhebbers van buitenactiviteiten is er ook veel te doen, het stadscentrum van Tromsø ligt op een steenworp afstand van schitterende ongerepte natuur, waar u kunt vissen, kajakken of wandelen. In de winter kunt u ook een leuke tocht met de hondenslee maken. Deze studentenstad staat bekend om haar levendige uitgaansleven. Ook zijn er vele restaurants die zich specialiseren in traditionele gerechten met verse ingrediënten uit het Poolgebied. Buiten dit om, zorgen de meer dan 100 nationaliteiten die het multiculturele Tromsø rijk is voor een grote verscheidenheid aan restaurants en eethuizen die zich specialiseren in keukens van over de hele wereld.
Aankomst- en vertrektijden Hurtigruten & Havila
Noordwaarts:
Aankomst 1 januari - 31 december: 14:15 uur
Vertrek 1 januari - 31 december: 18:15 uur
Zuidwaarts:
Aankomst 1 januari - 31 december: 23:45 uur
Vertrek 1 januari - 31 december: 01:30 uur -
Honningsvåg
In de ochtend meert het schip aan in Honningsvåg en bezoekt u een van de noordelijkste punten van Europa: de Noordkaap. Op 71°10'21'N is het slechts 2.100 kilometer verwijderd van de geografische noordpool, met alleen de Svalbard-archipel ertussenin. Kijk uit over de glinsterende zee of fotografeer het wereldbol monument. Bezoek de North Cape Hall (bezoekerscentrum) voor verschillende tentoonstellingen en een korte film die de geschiedenis van de kaap vertelt. Terug in Honningsvåg kunt u genieten van een wandeling langs de mooie haven, langs de charmante winkels, huizen en kerk. Dit is het keerpunt van het schip en vanaf hier begint de terugreis naar het zuiden.
Honningsvåg
Honningsvåg ligt in een baai op het eiland Magerøya. Sinds juni 1999 is het eiland verbonden met het vasteland door de Noordkaaptunnel. Deze tunnel is 6875 meter lang en daalt met een helling van 10% tot een diepte van 212 meter onder de Magerøysundet. De haven van Honningsvåg ligt mooi beschut en is een belangrijke visserij- en cruisehaven. De visindustrie is hier samen met het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten. De witte, houten neogotische kerk van 1884 is het enige gebouw dat gespaard bleef toen de terugtrekkende Duitse troepen in 1944 verder alles platbrandden. De Wederopbouw was pas in 1969 voltooid. De plaats zelf stelt eigenlijk niet veel meer voor dan een lange hoofdstraat met enkele winkels.
Aankomst- en vertrektijden Hurtigruten & Havila
Noordwaarts:
Aankomst 1 januari - 31 december: 10:55 uur
Vertrek 1 januari - 31 december: 14:30 uur
Zuidwaarts:
Aankomst 1 januari - 31 december: 05:45 uur
Vertrek 1 januari - 31 december: 06:00 uur -
Senja
Vandaag meert het schip aan bij Senja, een van de meest ruig mooie en minder bezochte eilanden in Noorwegen. Het eiland wordt ook wel 'Noorwegen in het klein' genoemd en biedt diverse landschappen. De wilde Atlantische kant heeft torenhoge, rotsachtige bergen, terwijl de rustige zuidkant de thuisbasis is van weelderige, groene landbouwgrond. Terwijl u hier bent, verkent u het opvallende landschap tijdens een begeleide wandeling of kajakt u rond kristalhelder water. Eindig uw bezoek met een proeverij en proef heerlijke streekproducten.
Senja
Het Sprookjeseiland, zoals Senja ook wel genoemd wordt, heeft een oppervlakte van circa 1.500 km² en is daarmee het grootste eiland van Noorwegen op Hinnøya na. De natuur varieert er van lieflijke landbouwgebieden en hoge bergen in het binnenland tot door storm geteisterde klippen aan de westkust en witte zandstranden in het zuiden. -
Op zee
Geniet van het moment en neem de tijd om weer in contact te komen met de natuur en de wereld om u heen. Dus ontspan tijdens een dag op zee op een bank in de panoramische Explorer Lounge & Bar en kijk terug op uw ervaringen tot nu toe. Geniet in een hot tub op het dek, of leun achterover en geniet van de sereniteit van de Noorse kust. Er valt meer te leren tijdens lezingen van het expeditieteam en u kunt zich verdiepen in de wetenschap in het Science Center aan boord.
Op zee
Tijdens een expeditiereis spendeert u regelmatig een gehele dag op zee. Tijdens deze dagen worden er vaak interessante lezingen gehouden door een expert in het expeditieteam. Ook kunt u deze dagen als rustdagen beschouwen waarbij u even tijd heeft voor u zelf om bijvoorbeeld foto's te bewerken of om te genieten van het uitzicht met een drankje in uw handen.
-
Excursiedag
Er is geen vast plan voor vandaag dus verwacht het onverwachte! Het team aan boord zal u met hun kennis van het gebied naar de meest prachtige locaties brengen voor avontuurlijke activiteiten. Er zijn veel eilanden en fjorden te ontdekken in deze regio, en zij zullen daarnaartoe varen om er een paar van dichterbij te bekijken. Of ze brengen u aan land waar u in deze prachtige omgeving op zoek gaat naar de lokale fauna.
Op zee
Tijdens een expeditiereis spendeert u regelmatig een gehele dag op zee. Tijdens deze dagen worden er vaak interessante lezingen gehouden door een expert in het expeditieteam. Ook kunt u deze dagen als rustdagen beschouwen waarbij u even tijd heeft voor u zelf om bijvoorbeeld foto's te bewerken of om te genieten van het uitzicht met een drankje in uw handen.
-
Fjærland
In de ochtend vaart het schip diep de Sognefjord in, de langste en diepste fjord van Noorwegen, naar het kleine gehucht Fjærland. Er wonen slechts 300 mensen in dit idyllische dorp met zijn vele charmante oude gebouwen en pittoreske tweedehandsboekwinkels. Dit is ook de plaats waar de Sognefjord de Jostedalsbreen ontmoet, de grootste gletsjer op het Europese continent. Een bezoek aan het Noorse Gletsjermuseum is de inbegrepen activiteit van de dag. Daar kunt u leren waarom gletsjerijs blauw is en hoe de fjorden zijn ontstaan. U kunt zelfs enkele experimenten uitvoeren met 1.000 jaar oud gletsjerijs en een panoramische film bekijken over de grootste gletsjer van Europa.
Fjaerland
Fjaerland is een gletsjerdorp bij de Sognefjorden en de Jostedalsbreen-gletsjer, de grootste gletsjer van het vasteland van Europa. Het dorp met bijna 300 inwoners maakt deel uit van de gemeente Sogndal. Het centrum van Fjaerland is Mundal, ongeveer 3 kilometer van de hoofdweg langs de fjord. In Fjaerland is een gletsjermuseum, zijn er restaurants net onder de gletsjer en naast de fjord, prachtig geplaatste hutten voor verhuur en activiteiten zoals gletsjerwandelingen, wandelen en kajakken. In de winter kunt u zelfs backcountry skiën naar majestueuze toppen voor een onvergetelijk uitzicht op de fjord.
-
Bergen
Bergen, een van de mooiste steden van Noorwegen, was jarenlang de hoofdstad van Noorwegen. Een inbegrepen activiteit is een excursie naar de berg Fløyen. Op de top, 300 meter hoog, geniet u van een prachtig uitzicht over de stad, omringd door zeven bergen en de zee. Terug in Bergen kunt u de geplaveide straten en steegjes van deze bloeiende, compacte stad verkennen. Wandel ook zeker eens door de historische wijk Bryggen met zijn kleurrijke houten kades. Het gebied dateert uit de 14e eeuw en herbergt nu boetiekjes die een scala aan Noorse kunst en ambachten verkopen.
Bergen
Bergen, de tweede stad van Noorwegen, tussen berghellingen die uit zee rijzen. Het is ruim 900 jaar geleden gesticht en vandaag de dag een populaire bestemming, vooral vanwege zijn historische karakter en rijke geschiedenis. De hanzewerf Bryggen, daterend uit de 14e eeuw en die deel uitmaakt van UNESCO’S werelderfgoedlijst, is het belangrijkste erfgoed van deze tijd. Geniet hier van de goede restaurants, kroegen, ambachtelijke winkels en historische musea, wandel door de vele nauwe steegjes en proef de middeleeuwse sfeer van vroegere tijden. De zeven bergen die rondom het stadscentrum liggen, de hanzewerf, de vismarkt en het 'Bergen International Festival' hebben allemaal aan de naam en sfeer van de stad bijgedragen. Vroeger was het makkelijker om overzee naar Groot-Brittannië en Nederland te reizen dan naar Oslo. De talloze vaarverbindingen hebben hier hun begin- en eindpunt. In Bergen eindigt ook de Bergensbanen, de spoorverbinding over de uitgestrekte en imposante Hardangervidda vanuit Oslo.Aankomst- en vertrektijden Hurtigruten & HavilaAankomst 1 januari - 31 december: 14:45 uurVertrek 1 januari - 31 december: 20:30 uur -
Op zee
Geniet van een drankje in de Explorer Lounge & Bar terwijl u verhalen uitwisselt over avonturen van deze reis. Misschien wilt u genieten in een hot tub, trainen in de fitnessruimte, ontspannen in de Explorer Lounge of de foto's van uw reis bewerken. Ook worden de hoogtepunten van de gedenkwaardige bootreis langs de prachtige kust van Noorwegen besproken door het expeditieteam.
Op zee
Tijdens een expeditiereis spendeert u regelmatig een gehele dag op zee. Tijdens deze dagen worden er vaak interessante lezingen gehouden door een expert in het expeditieteam. Ook kunt u deze dagen als rustdagen beschouwen waarbij u even tijd heeft voor u zelf om bijvoorbeeld foto's te bewerken of om te genieten van het uitzicht met een drankje in uw handen.
-
IJmuiden
Deze bootreis naar Noorwegen eindigt in IJmuiden in Nederland. Na een laatste ontbijt is het tijd om afscheid te nemen van het schip, de bemanning en andere eventuele contacten die u wellicht tijdens uw reis hebt opgedaan. Als u aan wal gaat, neemt u speciale herinneringen aan Noorwegen in de winter met je mee.
IJmuiden, Nederland
Start uw rondreis per postboot van Hurtigruten in IJmuiden, Nederland! In het voorjaar van 2024 vaart de Hurtigruten vanuit IJmuiden langs de Noorse kust met de MS Maud! Stap op in Nederland en vaar dan langs de Noorse kust inclusief meerdere activiteiten.
Prijzen
Periode 2024 | Onbekend |
Polar binnenhut (Basis tarief) | Voorlopig niet meer beschikbaar |
Polar buitenhut (USPT) | Voorlopig niet meer beschikbaar |
Arctic Superior | Voorlopig niet meer beschikbaar |
Expedition Suite | Voorlopig niet meer beschikbaar |
Inclusief & Exclusief
Inclusief
✓ 15-daagse reis in hutcategorie naar keuze✓ Verblijf op basis van volpension (ontbijt, lunch en diner) van de Noorse kustkeuken
✓ Inclusief dranken (huisbier en -wijn, frisdrank en mineraalwater) in restaurants Aune en Fredheim
✓ Gratis thee, koffie en (beperkt) WiFi aan boord
✓ Gratis herbruikbare waterfles en wind- en waterafstotend jas
✓ Bereik van inbegrepen activiteiten
✓ Uitleen van laarzen, wandelstokken en alle uitrusting voor activiteiten
✓ Engelstalig expeditieteam dat activiteiten aan boord organiseert en begeleidt aan wal
✓ Diepgaande lezingen en dagelijkse briefings georganiseerd door experts van het expeditieteam
✓ Volledig gebruik van het Science Center, uitgebreide bibliotheek en geavanceerde biologische en geologische apparatuur
✓ Citizen Science-programma waar u kunt helpen met live wetenschappelijk onderzoek
✓ Fotografietips en -technieken voor het vastleggen van landschappen en dieren in het wilddoor een professionele fotograaf
✓ Gebruik van de hot tubs op het schip, het zwembad, de panoramische sauna, sportscholen
Exclusief
- Bijdrage van € 2,50 aan het Calamiteitenfonds per boeking- Bijdrage van € 5,00 aan de SGR per persoon
- Vluchten en transfers
- Reisverzekering
- Optionele excursies
- Afhandeling van bagage