Tijdens mijn werk zie ik uiteraard veel accommodaties en campsites voorbijkomen, maar Spitzkoppe heeft me altijd een hele bijzondere plek geleken. Het prachtige landschap en de manier waarop de campsites rondom de rotsen liggen leken me een fantastische kampeerervaring. Ondertussen ben ik er geweest en in dit blog deel ik graag mijn ervaring met jullie.
Aankomst bij Spitzkoppe
Spitzkoppe ligt op iets minder dan twee uur rijden van Swakopmund en je ziet de rotsformaties al liggen als je aan komt rijden. De hoogste piek is vanaf de grond gemeten 700 meter hoog, dus het is niet te missen. Bij binnenkomst kan je je melden bij de receptie, waar je ook je 'permit' (vergunning) krijgt die je in de auto kan leggen. Daarna is het tijd om je plekje uit te zoeken! Een kaart met overzicht van alle campsites krijg je bij binnenkomst. Op dit moment zijn er 31 campsites, waarvan er een paar alleen beschikbaar zijn voor overlanders. Elke campsites beschikt over een droogtoilet en een afvalbak. Douches zijn ook beschikbaar, maar staan bij de receptie. Vanaf de meeste campsites loop je niet zomaar even terug naar de receptie, daarvoor is het gebied echt te groot! Ga dus even douchen bij het in- of uitchecken, of rij later even terug.
Bezoek de ‘Rock Arch’
Voordat je je overnachtingsplek gaat uitzoeken zou je nog een bezoek kunnen brengen aan de ‘Rock Arch’. Deze boog is een mooie fotogenieke plek, waar je een klein stukje voor moet klimmen. Wij hebben onze auto neergezet in de buurt van campsite 5 en zijn vanuit daar doorgelopen door een klein kloofje. Vervolgens klim je wat rotsen op en kom je bij de beroemde boog uit. Je hebt hier prachtig uitzicht, dus absoluut de moeite waard als je bij Spitzkoppe bent!
Kamperen bij Spitzkoppe
Wij hebben gekampeerd aan de westelijke zijde van Spitzkoppe. De campsites staan niet allemaal goed aangegeven met nummer, maar we schatten in dat we ongeveer bij campsite 9 stonden. We hadden ’s avonds een prachtige zonsondergang en in de omgeving zie je veel dassies en grondeekhoorns. Omdat je hier zo ver van steden en dorpen zit, is de sterrenhemel echt fantastisch! Wacht tot het goed donker is en je kan de Melkweg zien. Je reisperiode is ook iets om rekening mee te houden. Wij stonden hier in juni en het heeft flink gewaaid en de temperatuur daalde naar ongeveer 5℃ ’s nachts. Op de temperatuur waren we goed gekleed, maar de wind hield ons behoorlijk wakker! Dit bleek aardig gebruikelijk bij Spitzkoppe in de winter, dus hou bij het kiezen van je campsite ook wat rekening met een beschutte plek en zet het zeil van je tent goed vast met stokken.
Gegidste hikes
Wij hebben bij Spitzkoppe in de ochtend een wandeling gedaan met gids. We hebben de dag vooraf onze wensen doorgegeven en dienden ons om 08:00 uur te melden. Onze gids, Gotthard, wist veel te vertellen over Spitzkoppe, het ontstaan van het gebied en de Bushmen die hier geleefd hebben. Om sommige plekken te bereiken moesten we her en der wel wat klimmen, dus doe dichte schoenen aan met voldoende profiel. Bij de Golden Snake en Smal Bushmans Paradise zie je de rotstekeningen. Er zijn verschillende wandelingen, waaronder de volgende:
>> Gross Spitzkoppe Hike (+/- 4-5 uur)
>> Pontokke Hike (+/- 3 uur)
>> Golden Snake Hike with Guide (+/- 3 uur te voet of 30 min. met auto)
Sommige hikes hebben een vaste prijs per persoon, bij andere betaal je de gids een tip. Al met al vind ik Spitzkoppe een prachtige plek om te kamperen en als je er dan toch bent, zou ik zeker adviseren om een gegidste wandeling te doen.
Wil je ook kamperen bij Spitzkoppe?
We bieden verschillende rondreizen aan naar Namibië en dus ook de regio van Spitzkoppe. Enkele interessante reizen zijn bijvoorbeeld de 20-daagse Kampeerreis per 4x4-camper door Namibië of bijvoorbeeld de 21-daagse Kampeerreis per 4x4-auto Namibië en Botswana. Daarnaast kunnen we uiteraard ook een reisvoorstel op maat maken mocht u andere wensen hebben.