Oost-Spitsbergen ontdekken

Bezoek het grootste en diepste fjordensysteem ter wereld!

Motorschip Hondius Oost-Spitsbergen Diskobukta Bellsund
  • Motorschip
  • Hondius
  • Oost-Spitsbergen
  • Diskobukta
  • Bellsund
Bekijk foto's

De reisbeschrijving


Een 8-daagse reis naar Oost-Spitsbergen per motorschip Hondius die de poolcirkel doorkruist naar de thuiswateren van meerdere soorten walvissen. Tijdens de expeditie gaat u enorme ijsbergen spotten tijdens de reis en bezoekt u ook het grootste en diepste fjordensysteem ter wereld! Onderweg is er ook een grote kans op het zien van het noorderlicht!

Route & activiteiten

De route van deze reis wordt hierboven beschreven. De getoonde route is een indicatie. Het programma kan afwijken, afhankelijk van de lokale ijs en weersomstandigheden, de beschikbaarheid van de landingsplaatsen en kansen om wilde dieren te zien. De uiteindelijke route wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is van essentieel belang voor deelnemers van expeditie reizen.


Dag tot dag beschrijving

  • Expeditiereis met het Motorschip Hondius

    • Nachten

      7

    • Maaltijden

      Volpension

    • Bijzonderheden

      Hutten op indeling

    Motorschip Hondius

    Oceanwide’s nieuwste en geavanceerde expeditieschip Motorschip Hondius voldoet aan de meest recente en hoogste eisen voor passagiersschepen (Polar Class 6) en wordt gebouwd in overeenstemming met de ...

    Oceanwide’s nieuwste en geavanceerde expeditieschip Motorschip Hondius voldoet aan de meest recente en hoogste eisen voor passagiersschepen (Polar Class 6) en wordt gebouwd in overeenstemming met de regels van de recente ‘Polar Code’. De Hondius wordt het eerste schip dat is gebouwd volgens de ‘LR PC6’ klasse en voldoet hiermee aan de laatste en strengste regels van het ‘Lloyd’s Register’ voor ‘Polar Class 6’ schepen. De hoogste Pool klasse notering voor ijsversterkte schepen. Het schip zal ook volledig voldoen aan de verplichte eisen van de ‘Polar code’, opgesteld door de ‘International Maritime Organization’ (IMO) voor het veilig navigeren in en het beschermen van het Pool milieu. Tijdens een expeditie staan er 72 bemanning en stafleden (expeditie en hotelstaf inbegrepen) tot de beschikking van de passagiers. De Hondius is uitgerust met 2 hoofdmotoren en kan een maximale snelheid behalen van 15 knopen.

    Technische gegevens
    Gewicht: 5590 ton
    Lengte: 107,60 meter
    Breedte: 17,6 meter
    Diepte: 5,3 meter
    Motoren: 2 x ABC hoofdmotoren; totaal 4,200 kW
    Snelheid: 15 knopen
    Vlag: Nederlandse
    Capaciteit: 174 passagiers
    IJs klasse: Polar Class 6
    Bouwjaar: 2018
    Hutten: 82
    Zodiacs: aanwezig

    De hutten aan boord
    4-persoons hut (douche en toilet)
    Aantal: 4
    3-persoons hut (douche en toilet)
    Aantal: 2
    2-persoons hut patrijspoort (douche en toilet)
    Aantal: 28
    2-persoons hut raam (douche en toilet)
    Aantal: 14
    2-persoons deluxe hut (douche en toilet)
    Aantal: 11
    2-persoons superior hut (douche en toilet)
    Aantal: 8
    Junior suites (douche en toilet)
    Aantal: 8
    Grand suites met balkon (douche en toilet)
    Aantal: 6
    Hondius Suite (douche en toilet)
    Aantal: 1

    Vertoon meer

    Vlucht Amsterdam - Oslo - Longyearbyen

    Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen, hierdoor kunnen wij vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen. ...

    Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen, hierdoor kunnen wij vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen.

    Vliegtarief
    Het vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.

    Bagage
    De luchtvaartmaatschappijen hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.

    Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigen
    Het is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen.

    Vertoon meer
  • Inschepen

    U landt in Longyearbyen, het administratieve centrum van Spitsbergen, het grootste eiland van de Svalbard archipel. Geniet van een wandeling door deze voormalige mijnstad, waarvan de parochiekerk en het Svalbard Museum fascinerende attracties zijn.

    Hoewel het landschap grimmig lijkt, zijn er meer dan honderd plantensoorten geregistreerd. In de vroege avond vaart het schip Isfjorden uit, waar u misschien de eerste dwergvinvis van uw reis zult zien.

    Longyearbyen

    Longyearbyen is de ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint langs deze beek, de w ...

    Longyearbyen is de ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint langs deze beek, de wijk Nybyen aan de Vei 100 vormt het einde van Longyearbyen. Het dorpscentrum bevindt zich op 750 m van de kustlijn. Longyearbyen is slechts ongeveer 3,5 kilometer lang en niet dicht bebouwd. Het plaatsje ligt in een dal met de rug naar de 1050 meter hoge Nordenskioldfjellet. Longyearbyen is als veel noordelijke nederzettingen: klein en de uitdaging ligt vooral buiten het dorp.

    Svalbard Museum
    Een bezoek aan het Svalbard Museum is zeker de moeite waard. Het heeft een interessante collectie over de poolgebieden, de geschiedenis van Spitsbergen, de mijnbouwindustrie en de pool expedities.

    Vertoon meer
  • Spectaculaire Hornsund

    We beginnen de dag met een rustige vaart door de zijfjorden van het spectaculaire Hornsund gebied in het zuiden van Spitsbergen, genietend van het landschap van torenhoge bergtoppen. De berg Hornsundtind bereikt een hoogte van 1.431 meter, terwijl de top van Bautaen bewijst waarom de vroege Nederlandse ontdekkingsreizigers dit eiland de naam Spitsbergen gaven, wat "puntige bergen" betekent.

    Er zijn 14 prachtige gletsjers in het gebied, en we hebben een goede kans om zeehonden en ijsberen tegen te komen.

    De nabijgelegen kliffen van Sofiakammen zijn ook de thuishaven van duizenden paren nestelende drieteenmeeuwen en kleine alken, en 's avonds zien we misschien wel duizenden zadelrobben bronstig op de ijsschotsen bij Sørkapp.

    Hornsund

    De zuidelijkste fjord van Spitsbergen, Hornsund, heeft een lengte van bijna 25km. Een Britse walvisvaarder vond hier in 1610 een gewei en noemde de fjord ‘Horne Sound'. De Hornsund is een prachtige ...

    De zuidelijkste fjord van Spitsbergen, Hornsund, heeft een lengte van bijna 25km. Een Britse walvisvaarder vond hier in 1610 een gewei en noemde de fjord ‘Horne Sound'. De Hornsund is een prachtige fjord waarop grote gletsjers zoals de Stoorbreen, Hornbreen en Hansbreen uitmonden. De bergen maken een sterk alpine indruk. De Hornsundtind, gelegen aan de zuidzijde, is met 1431m de hoogste berg in de omgeving. Langs de fjordkust kan men resten tegenkomen van de vroegere walvisvaart en expedities. 

    Vertoon meer
  • Lange excursie bij Diskobukta

    Na een tocht over het drijfijs van Storfjorden, waar we soms zadelrobben zien, landen we in het noordwesten van Edgeøya aan de noordoever van de Rosenberdalrivier. Hier hebben we op het verhoogde strand de mogelijkheid om naar Rosenbergdalen te wandelen, waar het wemelt van de grazende rendieren.

    Daarna zijn we van plan langs een klif met nestelende zwarte zeekoeten te lopen op weg naar Stretehamna, waar we vaak een kudde walrussen op het strand aantreffen bij een achthoekige pelsjagershut uit 1905.

    We kunnen ook de overblijfselen zien van een 19e-eeuws Pomorhuis en de botten van walrussen waarop in vorige eeuwen is gejaagd.

    Diskobukta

    DiskobuktaDiskobukta is een baai met vele namen - Bear Cove, Disco, Disco Bay, Diskebukta, Disko, Dickes Cove, Duke's Cove, Dusko, Hanting Bay en Hunting Bay. Diskobukta ligt aan de westkust van het e ...

    Diskobukta

    Diskobukta is een baai met vele namen - Bear Cove, Disco, Disco Bay, Diskebukta, Disko, Dickes Cove, Duke's Cove, Dusko, Hanting Bay en Hunting Bay. Diskobukta ligt aan de westkust van het eiland Edgøya en is een ankerplaats waar u kan genieten van divers wildleven. Het is de thuisbasis van grote kolonies drieteenmeeuwen, poolvosjes, rendieren, walrussen en ijsberen. Ondertussen zijn er gigantische walvisbotten die ooit bedekt waren met water, in de loop van de tijd blootgesteld, klaar om te worden onderzocht door nieuwsgierige avonturiers. Het natuurreservaat Søraust-Svalbard is een beschermd natuurgebied en het op 1 na grootste naturrreservaat in heel Noorwegen. De meeste gebieden zijn strikt verboden voor bezoekers. 

    Vertoon meer
  • Pelsjagersgeschiedenis in Freemansundet

    Zeilend in de vaargeul van Freemansundet, zijn we van plan om aan land te gaan bij de toendra laagvlakte van Sundneset, op het eiland Barentsøya.

    Hier zullen we de hut van een Duitse wetenschappelijke expeditie (Würzbugerhütte) van zestig jaar geleden bezoeken en vervolgens een stevige wandeling maken over de toendra op zoek naar Spitsbergense rendieren en brandganzen. Daarna plannen we een Zodiac cruise in de buurt van Freeman Glacier en een bezoek aan een drieteenmeeuwenkolonie in een canyon in de buurt.

    In geval van zwaar ijs in Freemandundet zullen we echter in plaats daarvan naar Negribreen varen, een van de meest uitgestrekte gletsjerfronten aan de oostkant van Spitsbergen. Hier kunnen we een Zodiac cruise maken en landen op Walrus Eiland, dat ijsvrij werd aan het eind van de vorige eeuw.

    Barentsøya

    Tot ver in de 19e eeuw dacht men dat Barentsøya geen eiland was, maar verbonden was met Vestspitsbergen. De Noorse robbenjagers ontdekten dat Barentsøya wel een eiland was. De afstand van Frankenhal ...

    Tot ver in de 19e eeuw dacht men dat Barentsøya geen eiland was, maar verbonden was met Vestspitsbergen. De Noorse robbenjagers ontdekten dat Barentsøya wel een eiland was. De afstand van Frankenhalvøya, het noordelijk schiereiland van Barentsøya, tot de kust van Vestspitsbergen is ongeveer vijf kilometer. Het eiland is ongeveer acht keer zo groot als Texel. Bovendien liggen er kleine eilandjes in de nauwe zeestraten tussen beide eilanden Heleysundet en Ormholet.

    Vertoon meer
  • Ivoormeeuwen in Agardhfjellet

    Vandaag varen we naar de oostkant van west Spitsbergen (westkant van Storfjorden). Hier willen we een wandeling maken naar de broedplaatsen van ivoormeeuwen in het Agardhfjellet, dat ongeveer 300 meter hoog is. De vallei die leidt naar de rotsen waar de nesten zich bevinden, is bezaaid met fossielen van belemnieten en ammonieten.

    Storfjorden

    StorfjordenDe zeedoorgang tussen het grote eiland Vestspitsbergen en de eilanden Edgeøya en Barentsøya is vrijwel altijd versperd door drijf- en pakijs. Hier heeft de Warme Golfstroom bijna geen inv ...

    Storfjorden

    De zeedoorgang tussen het grote eiland Vestspitsbergen en de eilanden Edgeøya en Barentsøya is vrijwel altijd versperd door drijf- en pakijs. Hier heeft de Warme Golfstroom bijna geen invloed meer. Scheepvaartverkeer is dan ook lastig in de Storfjorden, ook in de zomer. 

    De zeestraat heette in de 17e eeuw Wijbe Jansz Water of Wybes Gat, genoemd naar de Nederlandse walvisvaarderskapitein Wybe Jansz uit Stavoren. De huidige naam is afgeleid van de Noorse naam ‘stor’ (groot).

    Vertoon meer
  • Zuid-Spitsbergen

    Vandaag willen we landen bij de berg Stellingfjellet, in de buurt van de grootste kolonie van Brünnich's zeekoeten in Spitsbergen. Later op de dag zullen we landingen maken aan de zelden bezochte kust van zuid Spitsbergen, bij de baai van Isbukta.

    Zuid-Spitsbergen Nationaal Park

    Zoals de naam al zegt, is Zuid-Spitsbergen Nationaal Park een nationaal park in het zuiden van Spitsbergen. Het is in 1973 opgericht en bestaat uit spitse bergen, gletsjers, fjorden en eilanden. Hier ...

    Zoals de naam al zegt, is Zuid-Spitsbergen Nationaal Park een nationaal park in het zuiden van Spitsbergen. Het is in 1973 opgericht en bestaat uit spitse bergen, gletsjers, fjorden en eilanden. Hier leven de grootste vogelkolonies van Spitsbergen, maar ook de ijsbeer komt hier voor. Het is dan ook een gigantisch gebied, met een oppervlak van 13.286km².

    Delen van de vlakten langs de westkust van het Nationaal Park behoren tot de meest vruchtbare gebieden van de Svalbard archipel, terwijl de oostkust vooral bestaat uit kale morenen en gletsjers. De vruchtbare gebieden bestaan door het warmere klimaat dat hier voorkomt. Hornsund is de grootste fjord van het Nationaal Park en is een belangrijk leefgebied voor de ijsbeer in de lente.

    Vertoon meer
  • Flora & fauna

    We vervolgen onze reis in Bell Sund, een van de grootste fjord systemen in Spitsbergen. Door de oceaanstromingen is dit gebied iets warmer dan andere gebieden in de archipel, wat te zien is aan de relatief weelderige vegetatie.

    Hier zijn uitstekende mogelijkheden om zowel van de geschiedenis als van de wilde dieren te genieten.

    Een mogelijkheid is Ahlstrandhalvøya, aan de monding van de Van Keulenfjorden, waar stapels beluga-skeletten te vinden zijn. Deze overblijfselen van de 19e-eeuwse walvisslachting herinneren ons op indringende wijze aan de gevolgen van ongebreidelde exploitatie. Gelukkig zijn de beluga's niet met uitsterven bedreigd en is de kans groot dat u een groep tegenkomt.

    Als alternatief kunnen we, terwijl we de fjorden van Bellsund doorkruisen, de toendra verkennen waar rendieren zich graag voeden, evenals rotshellingen waar kleine alken broeden.

    Van Keulenfjord

    De Van Keulenfjorden heeft een lengte van ongeveer 30km en vormt een van de hoofdvertakkingen van de Bellsund. Aan de ingang van de fjord ligt een klein eilandje, Eholmen. Het dankt zijn naam aan de h ...

    De Van Keulenfjorden heeft een lengte van ongeveer 30km en vormt een van de hoofdvertakkingen van de Bellsund. Aan de ingang van de fjord ligt een klein eilandje, Eholmen. Het dankt zijn naam aan de hier nestelende eidereenden. Aan het einde van de fjord ligt de grote Nathorstbreen aan het zeewater.

    Vertoon meer
  • Ontschepen

    Aan elk avontuur, hoe groots ook, komt uiteindelijk een eind. U gaat van boord in Longyearbyen en neemt herinneringen mee naar huis.

    Longyearbyen

    Longyearbyen is de ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint langs deze beek, de w ...

    Longyearbyen is de ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint langs deze beek, de wijk Nybyen aan de Vei 100 vormt het einde van Longyearbyen. Het dorpscentrum bevindt zich op 750 m van de kustlijn. Longyearbyen is slechts ongeveer 3,5 kilometer lang en niet dicht bebouwd. Het plaatsje ligt in een dal met de rug naar de 1050 meter hoge Nordenskioldfjellet. Longyearbyen is als veel noordelijke nederzettingen: klein en de uitdaging ligt vooral buiten het dorp.

    Svalbard Museum
    Een bezoek aan het Svalbard Museum is zeker de moeite waard. Het heeft een interessante collectie over de poolgebieden, de geschiedenis van Spitsbergen, de mijnbouwindustrie en de pool expedities.

    Vertoon meer

    Vlucht Longyearbyen - Oslo - Amsterdam

    Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen, hierdoor kunnen wij vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen. ...

    Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen, hierdoor kunnen wij vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen.

    Vliegtarief
    Het vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.

    Bagage
    De luchtvaartmaatschappijen hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.

    Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigen
    Het is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen.

    Vertoon meer

Prijzen

Periode 17 - 24 jun 2024
4-persoonshut patrijspoort € 3.700
3-persoonshut patrijspoort € 4.600
2-persoonshut patrijspoort € 5.150
2-persoonshut raam € 5.550
2-persoonshut deluxe € 5.900
Superior € 6.700
Junior Suite € 7.650
Grand Suite met privé balkon € 8.300

De genoemde prijzen in het prijstabel zijn vanaf prijzen per persoon. Alles is op aanvraag. Vraag vrijblijvend een voorstel aan, dan gaan wij kijken naar de actuele prijzen en beschikbaarheid.

Voorwaarden Oceanwide
Oceanwide Expeditions heeft het recht om de afgesproken prijs te verhogen als zij te maken krijgen met onvoorziene prijsstijgingen (van bijvoorbeeld wisselkoersen, aanbieders van accommodaties, luchtvaartmaatschappijen, belastingen, havengelden en brandstofprijzen) die invloed hebben op de kosten van de reis. Als een prijsverhoging door Oceanwide Expeditions noodzakelijk wordt geacht, zijn zij verplicht om de betrokken klanten hierover schriftelijk te informeren, uiterlijk 60 dagen voor voor de vertrekdatum van de reis. Prijsverhogingen binnen 60 dagen voor de afvaartdatum zijn niet toegestaan. Als de prijsstijging hoger is dan 5% van uw totale reissom, heeft u het recht om uw reis kosteloos te annuleren.

Inclusief & Exclusief

Inclusief
De reis aan boord zoals aangegeven in de reisbeschrijving
Alle maaltijden aan boord gedurende de reis, inclusief snacks, koffie en thee
Alle Zodiac cruises, excursies aan wal en groepsactiviteiten gedurende de reis
Alle lezingen en presentaties aan boord gegeven door het ervaren expeditieteam
Transfers en bagageafhandeling tussen de luchthaven, hotels en het schip van en naar Longyearbyen
Diverse havengelden en belastingen tijdens de reis aan boord
AECO toeslagen en overheidsbelastingen
Uitgebreid gepersonaliseerd routeboekje van Cape Tracks

Exclusief
- Bijdrage van € 2,50 aan het Calamiteitenfonds per boeking
- Bijdrage van € 5,00 aan de SGR per persoon
- Vliegtickets, tenzij anders aangegeven
- Transfers van/naar het schip buiten Spitsbergen
- Arrangementen voor en na de reis aan boord
- Paspoort- en visumkosten
- Aankomst- en vertrek belastingen
- Maaltijden aan wal
- Bagage-, annulerings- en persoonlijke verzekeringen (dit wordt sterk aanbevolen)
- Alle verdere uitgaven van persoonlijke aard, zoals extra bagagekosten, gebruik van de bar, telecommunicatie en wasserij
- De gebruikelijke fooi aan het eind van de reis voor stewards en ander personeel aan boord (richtlijnen zullen worden verstrekt)