De Besseggen, misschien wel een van de bekendste wandelingen in Noorwegen, liep ik in augustus 2023 voor het eerst. Als onervaren wandelaar vond ik het erg spannend om aan deze wandeling te beginnen. Vooral met alle uitdagingen die deze wandeling met zich meebrengt. In dit blog vertel ik over mijn ervaringen en tips omtrent het lopen van de Besseggen.
Voorbereiding Besseggen wandeling
Voordat je begint aan de wandeling is het verstandig om goed te ontbijten. De wandeling neemt in totaal bijna een hele dag in beslag dus een goed ontbijt is van belang. Denk bij het ontbijten ook aan het maken van een lunchpakketje, zodat je die tijdens de wandeling kan nuttigen. Vergeet ook niet om genoeg water mee te nemen. Qua kleding is het belangrijk dat je wat aantrekt waarin je goed in kunt bewegen. Laagjes zijn hierbij belangrijk, zodat je tijdens de wandeling eventueel wat uit of weer aan kunt trekken. Of denk aan een jas die je gemakkelijk uit kan doen en bijvoorbeeld om je heupen kan knopen wanneer je het warm hebt. Wandelschoenen zijn bij het wandelen van de Besseggen een 'must have'. Wandelstokken zijn ook erg waardevol om mee te nemen voor meer balans op stukken met veel losse stenen.Start van de Besseggen wandeling
Gjendesheim is het startpunt van een bergwandeling over de Besseggen. Het is een prachtige wandeltocht, die ongeveer 7 uur in beslag neemt (inclusief rustpauzes). De meest populaire richting om de Besseggen te wandelen is startend in Memurubu (in het westen) naar Gjendesheim (in het oosten). Dit is de meest populaire route, omdat je dan het steilste stuk bergopwaarts moet beklimmen. Dit wordt vaak als makkelijker ervaren dan wanneer je de route andersom maakt en dan dit steile stuk naar beneden moet klimmen. Je start de trip met de ochtendboot over het Gjende-meer van Gjendesheim naar Memurubu. De boottocht duurt ongeveer 20 minuten en is in het hoogseizoen vaak volgeboekt. Het is mogelijk om het ticket op voorhand te reserveren op gjende.no.De route van de Besseggen wandeling
De Besseggen is een unieke wandeling waarbij je de gehele wandeling prachtig uitzicht hebt over de omgeving. De Besseggen heeft een speciale status onder de Noren en het wandelen over de bergkam wordt beschouwd als een soort 'overgangsritueel' ongeacht de leeftijd. Het iconische uitzicht wordt gekenmerkt door de kleurrijke meren Gjende en Bessvatnet. Gjende heeft een prachtige smaragdgroene kleur en is erg lang en smal. Bessvatnet is diepblauw van kleur en een van de helderste meren van Noorwegen. Op onze website vind je meer informatie over de gehele route van de Besseggen. Na ruim 7 uur wandelen kom je bij het einde van de wandeling. Hier is een klein kioskje waar je wat kan drinken of iets kleins kunt eten. Vanaf hier kan je met de bus terug naar de parkeerplaats.Uitdagingen tijdens de Besseggen wandeling
Tijdens de Besseggen wandeling zijn er meerdere uitdagingen waar rekening mee moet worden gehouden. Waaronder het volgende:» Lengte: De Besseggen is een lange wandeling die veel tijd in beslag neemt. Het is daarom ook verstandig om vroeg te beginnen met de wandeling. Bussen die terugrijden naar de parkeerplaats rijden hun laatste ronde rond het begin van de avond. Zorg er dus voor dat je op tijd klaar bent met de wandeling. Tijdens de wandeling vind je verschillende bordjes langs de route die je een indicatie geven over hoelang je over een bepaald stuk hebt mogen doen. Heb je veel langer gedaan over de route dan op het bordje vermeld? Dan wordt er geadviseerd om om te keren.
» Hoogteverschillen: De Besseggen bestaat uit grote hoogte verschillen. De grootste uitdaging ligt bij een traject waarbij de kam vrij steil en smal is. In korte tijd stijg je 300 meter. Dit betekent dat je niet meer moet wandelen maar klimmen. Het eerste deel is nog vrij breed maar naarmate je hoger komt wordt het pad smaller en steiler. Als je last hebt van hoogtevrees dan is dit gedeelte het minst prettig voor je. Dit steile deel is echter niet erg lang. Bovenop de bergkam vlakt het weer af en bent u klaar met het moeilijkste gedeelte van de wandeling.
» Kettingen: Tijdens de wandelingen zijn er ook kettingen opgehangen. Deze kettingen helpen je om steile stukken te beklimmen. Op deze plekken is er geen andere manier om je vast te houden. Let vooral goed op bij nat weer dat je de ketting goed vasthoudt en je grip hebt met je voeten.
Let op: met deze uitdagingen tijdens de route is het dan ook niet aan te raden om als onervaren wandelaar te beginnen met deze wandeling. Ook als je hoogtevrees hebt of slecht ter been bent, is het niet verstandig om deze wandeling te ondernemen.