Begin deze maand mocht ik mee op reis per MS Quest van Norwegian Travel om te varen rondom de Lofoten. Tijdens deze reis maakten wij ook enkele uitstapjes op land. Een leuke en bijzondere manier om de Lofoten te verkennen door de combinatie van het varen op zee als zowel de gemaakte landingen! In deze blog vertel ik jullie meer over deze leuke reis om de Lofoten op een andere manier te verkennen dan via land en eigen (huur)auto.
Over het schip MS Quest
Allereerst vertel ik even kort wat over het verblijf tijdens deze reis: het schip MS Quest. Het schip was oorspronkelijk in 1992 gebouwd als ferry in Groenland. Later, in 2018, is het schip gerenoveerd en nu wordt het gebruikt als een expeditieschip voor reizen naar Spitsbergen, maar nu ook voor reizen naar Lofoten en omgeving. MS Quest heeft een maximum capaciteit van 53 passagiers, verdeeld over 26 cabins. Alle cabins hebben een raam en eigen douche en toilet. Er is een restaurant aanwezig waar alle gasten elke ochtend, middag en avond van een variërend buffet kunnen genieten. Op de hoogste dek is een panorama lounge te vinden met een kleine bar. Hier kan je genieten van het uitzicht om je heen met eventueel een drankje of een kopje koffie. Het schip heeft 6 zodiacs, voor activiteiten zoals een walvissafari.
Eten en drinken aan boord van MS Quest
Iedere ochtend, middag en avond kunnen de gasten op het schip genieten van een buffet. Elke ochtend worden er warme dingen geserveerd zoals worstjes, gebakken ei, pannenkoeken en meer. Ook is er de mogelijkheid om verschillende soorten yoghurt en fruit te eten als ontbijt. Tijdens het buffet met lunch en diner is er genoeg keuze uit zowel vis, vlees en vegetarische opties. Ook is er altijd een saladebar. Wat betreft het drinken; alcoholische drankjes en frisdrank zijn exclusief. Dit dien je na de reis dan in één keer te betalen. Warme dranken zoals thee, koffie en warme chocolademelk zijn wel inclusief.Landingen en stopplaatsen tijdens route Tromsø-Narvik
Iedere ochtend om 07.45 uur word je wakker gemaakt door één van de expeditieleden die via een speaker het weer van de dag verteld en eventuele andere extra informatie over de dag. Om 08.00 uur start het ontbijtbuffet. Tussen het ontbijt en lunch is er een landing of een lezing gepland. Om 13.00 uur start het buffet voor de lunch. Tussen de lunch en het diner is er regelmatig een lezing georganiseerd terwijl er verder wordt gevaren naar een volgende plek. In de avond is wordt er vaak een noorderlichtsafari of een andere avond activiteit georganiseerd.Enkele tussenstops tijdens deze reis
1. TrollfjordOnderweg van Tromsø naar Svolvaer, via Andenes, voeren wij door de Trollfjord. Op het moment van varen was er een sneeuwstorm gaande. Daarom was het uitzicht meer beperkt dan normaal. Ondanks de lage bewolking en de sneeuw waren de bergwanden alsnog van dichtbij te bekijken en was al snel duidelijk hoe hoog de bergwanden van de Trollfjord zijn. Het schip voer door de Trollfjord om vervolgens weer door te varen naar de volgende plaats om daar aan te leggen.
2. Svolvaer
Enkele nachten lag het schip aan de kade in Svolvaer. Vanuit hier zijn er enkele activiteiten ondernomen zoals een bezoekje aan het Hurtigruten museum, een bezoekje aan de Sami en het voeren van rendieren. Verder was het mogelijk om in de avonduren nog op eigen gelegenheid Svolvaer te bekijken. Svolvaer is een klein, maar gezellig vissersplaatsje gelegen op de Lofoten. Regelmatig meren er ook grote schepen van Hurtigruten en Havila aan in de haven van Svolvaer. Als je geluk hebt spot je in de (late) avonduren ook nog het noorderlicht!
3. Henningsvaer
Nog een leuk, gezellig vissersplaatsje op de Lofoten. Het welbekende voetbalveld is gelegen op Henningsvaer en te voet bereikbaar. Ook hangen er veel stokvissen te drogen in het dorpje. Tijdens je vrije tijd in Henningsvaer loop je op eigen gelegenheid door het kleine centrum en langs de haven van Henningsvaer. In Henningsvaer is ook ‘Full Steam’. Een voormalig levertraanoliefabriek. Tegenwoordig kan men hier terecht om meer te weten te komen over de geschiedenis van onder andere levertraan en het ook uitproberen/proeven.
4. Narvik
Narvik is een industriële stad met veel geschiedenis. Het was een belangrijke stad tijdens de Tweede Wereldoorlog. De slag om Narvik was de grootste oorlogsslag op Noorse bodem. Leer meer hierover tijdens een bezoekje aan Narvik Krigsmuseum in Narvik. In de avond kan je mee met de Arctic Train. Tijdens deze treinrit leer je meer over het noorderlicht en wordt er bij twee haltes gestopt: Bjørnfjell en Katterat. Bij de laatste stop is er ook een noorderlicht basecamp. Bij een vuurtje, warm drankje en een snack wacht je op het noorderlicht. Indien het te koud word, kan je wachten in het stationsgebouw van Katterat, waar ook een film wordt afgespeeld over het noorderlicht.