In Noorwegen zijn er meerdere mooie routes te rijden, enkelen zijn aangewezen als een ‘Norwegian Scenic Route’. Op Varanger kan je ook zo'n Norwegian Scenic Route rijden, een prachtige route richting de uitgestrekte oceaan en het unieke rotslandschap. De totale lengte van deze Scenic Route is 160 kilometer en gaat van Varangerbotn tot aan Hamningberg. In deze blog vertel ik je meer over deze route en tussenstops die je zeker even gezien moet hebben.
1. Gornitak
Gornitak betekent ‘beklimming’ en is gelegen aan de Varangerfjord, tegen een berghelling. Dit is een oud, gerestaureerd stenen gebouw dat tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst deed als munitieopslagplaats. Vanaf hier heb je een uitzicht op de zee in het oosten. In de verte zie je bij helder weer de Nesseby Kirke, de volgende mogelijke stop op deze route.
Wat is een Norwegian Scenic Route?
Norwegian Scenic Routes is een landelijk project in samenwerking met de Noorse Dienst voor Openbare Wegen (NPRA). Zij ontwikkelen, onderhouden en promoten deze uitgestippelde routes. Het werk van Norwegian Scenic Routes bestaat uit overleg met experts uit vakgebieden als architectuur en landschapsarchitectuur, kunst, wegen en verkeer, bouwtechniek, en meer. Norwegian Scenic Routes zijn dus de routes die zijn aangewezen als een toeristische route met meerdere tussenstops bij bijvoorbeeld monumenten die ontworpen zijn door verschillende architecten, bepaalde monumentale dorpjes of uitzichtpunten.Wat is er allemaal te zien tijdens de Norwegian Scenic Route Varanger?
De route van Varangerbotn naar Hamningberg heeft een totale lengte van 160 kilometer. Deze mooie route gaat langs het water (Varangerfjorden, Barentshavet en Barentszee) en door verschillende ruwe landschappen. Tussen Varangerbotn en Hamningberg zijn er 7 grotere tussenstops en zijn er meerdere kleinere tussenstops mogelijk. Uiteraard heeft deze route nog meer mooie uitzichtpunten die zeker waard zijn voor een kleine pauze!1. Gornitak
Gornitak betekent ‘beklimming’ en is gelegen aan de Varangerfjord, tegen een berghelling. Dit is een oud, gerestaureerd stenen gebouw dat tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst deed als munitieopslagplaats. Vanaf hier heb je een uitzicht op de zee in het oosten. In de verte zie je bij helder weer de Nesseby Kirke, de volgende mogelijke stop op deze route.
2. Nesseby Kirke
Deze kerk werd gebouwd in 1858 en heeft een barok altaarstuk uit circa 1720. Deze kerk bleef ongedeerd, ondanks de verwoestingen die het terugtrekkende Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog aanrichtte in de provincies Finnmark en het noorden van Troms, waarbij ook allerlei gebouwen in vlammen opgingen.
3. Mortensnes
Het erfgoedgebied Mortensnes wordt beschouwd als een van de rijkste en meest diverse erfgoedgebieden van Europa. Hier zijn meerdere (korte) wandelingen mogelijk. Deze wandelroutes brengen je naar overblijfselen van nederzettingen uit het Neolithicum, een grote voorchristelijke begraafplaats en enkele offerplaatsen. Bij de parkeerplaats is een klein restaurant te vinden, waar je wafels en een kopje koffie of thee kan halen. Houd er wel rekening mee dat als je buiten het hoogseizoen reist, dit gebouw helaas gesloten is. De wandelingen zijn dan uiteraard nog wel mogelijk.
4. Meerdere ‘Bird Watching’-hutten op Varanger
Varanger is een ideale bestemming om diverse soorten vogels te observeren. Tijdens de Norwegian Scenic Route Varanger vind je dan ook meerdere ‘Bird Watching’-hutten. Onder andere in Vestre Jakobselv, Vadsø, Ekkerøya, Kiberg, Domen, Hornøya, Steilnesodden en Hamninberg. Genoeg keuze voor de vogelliefhebbers dus! Houd er rekening mee dat het hoogseizoen voor het spotten van diverse Arctische vogels ongeveer van mei tot en met half augustus loopt. Reis je buiten dit seizoen? Dan zul je helaas weinig vogels zien.
5. Domen en Steilneset-monument
Varanger kent een groot verleden met heksen, waaronder ook berg Domen. Deze plek staat bekend als de plaats waar heksen hun ontmoetingen met Satan zouden hebben. Bij het Steilneset-monument in Vardø kun je meer te weten komen over de heksen die op de brandstapel zijn verbrand. Op de berg zelf is nu een uitkijkpunt gebouwd. Vanaf dit punt heb je prachtig uitzicht op de fjord, de open zee, de natuur langs de kust en het kleine stadje Vardø.
6. Hamningberg
Op de route van Vardø naar Hamningberg wordt het landschap steeds leger en ruiger. Op een gegeven moment rijd je via een smalle weg dwars door rotsen heen met prachtige uitzichten. Eenmaal aangekomen in het kleine dorpje Hamningberg, stopt hier de weg. Zo lijkt het net alsof je aan het einde van de wereld bent. Hier is ook een uitkijkpunt gebouwd waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht over de Barentszzee. Het uitkijkpunt is bereikbaar via een klimroute over de rotsen.
Nog meer tips
Hamingberg is het einde van deze prachtige Norwegian Scenic Route Varanger! Vanuit hier rijd je dezelfde route weer terug richting Varangerbotn. Maar naast bovenstaande tussenstops, zijn er nog een paar kleinere tussenstops die zeker de moeite waard zijn! Waaronder:1. Bunkers op eilandje Ekkerøya
Op het eilandje Ekkerøya is het mogelijk om een rondwandeling te maken op het schiereiland. Dan loop je in het begin de berg op, om vervolgens via de bovenkant van de kliffen te lopen naar het uiterste puntje 'Ekkerøy Navigasjonsmast'. Hier is ook een logboek te vinden, waar je je naam en datum van bezoek kan noteren. Daarna loop je langzaam weer meer naar beneden langs een strandje terug naar het beginpunt.
2. Kiberg
Kiberg is een klein dorpje langs de E75. Voor diegene die geïnteresseerd is in geschiedenis, is het Partizanmuseum zeker een bezoekje waard. Hier zijn diverse tentoonstellingen die de inspanningen van de partizanen laten zien. Verder is hier ook een uitkijkpunt gebouwd en is er een hotel voor de vogelsoort Kittawake; een hoge toren die tijdens het broedseizoen volledig vol zit met deze Arctische vogelsoort.
3. Vardø en Vadsø
Vardø en Vadsø liggen beiden op de route en zijn voormalige vissersdorpjes. Vadsø is een klein dorpje met enkele winkels, supermarkten en een bakkerij. Ook is er een klein stukje geschiedenis te vinden. In 1925 vroeg Amundsen namelijk aan Nobile om hem in Oslo te ontmoeten, waar hij een luchtschipreis over de Noordpool voorstelde. Begin mei zou Nobile doorreizen naar Vadsø in Noord-Noorwegen, waar de mast van het luchtschip nog steeds staat. Wat meer noordelijker, vind je Vardø. Dit was voorheen een levendig vissersdorpje, maar omdat de visserij steeds minder wordt in deze omgeving, vertrekken de vissers naar andere plaatsen. Daardoor kan Vardø soms als een spookstadje ogen. In Vadsø is dan wat meer te beleven.