Zuid-Namibië is een ruig, stil en indrukwekkend gebied waar je soms het gevoel hebt alsof je op een andere planeet bent. Gigantische canyons, verlaten spooksteden en eindeloze woestijnvlaktes waar je ver van de bewoonde wereld bent! Alleen deze unieke landschappen zijn al reden genoeg om je koffers te pakken. In dit blog deel ik 6 hoogtepunten in Zuid-Namibië die je absoluut niet mag missen tijdens je rondreis door dit fantastische land.
1. Fish River Canyon
Dit is de tweede grootste canyon ter wereld, na de Grand Canyon. Een bezoek aan deze plek is daarom absoluut een hoogtepunt! De uitzichten zijn adembenemend, zeker tijdens zonsopgang of zonsondergang. De Fish River Canyon is zo’n 160 kilometer lang en maximaal 550 meter diep!. Door diverse aardbevingen en verschuivingen in de grond begon zich miljoenen jaren terug een kloof te vormen. Later begon er een rivier te stromen, de Fish River. Door deze rivier en de wind die stof en zand tegen de rotsen blies, ontstond er erosie en werd de kloof dieper en breder. De canyon kent diverse uitzichtpunten. Een van die uitzichtpunten is bij Hobas Camping. Je betaalt zo’n 150 Namibische dollar (2025) per persoon voor de entree (bijna €8,-). Een voertuig kost 50 Namibische dollar. Wist je dat je zelfs kunt wandelen in de canyon? Alleen onder leiding van een gids is dit mogelijk.

2. Gondwana Nature Park
In dezelfde regio als de Fish River Canyon ligt Gondwana Nature Park. Dit is een privé natuurreservaat met een indrukwekkend landschap. Oorspronkelijk werd het gebied gebruikt voor schapenhouderij, wat leidde tot overbegrazing en schade aan de vegetatie. In 1996 kocht een groep Namibiërs de boerderijen en transformeerde ze in een beschermd natuurgebied, waarbij schapenhouderij werd beëindigd en het lokale wildlife weer werd geïntroduceerd. In het park liggen ook diverse accommodaties vanwaar enkele activiteiten mogelijk zijn. Zo kan je safritochten maken of wandelen tussen 2 accommodaties. De regio is een van de droogste gebieden van Namibië en in het uitgestrekte verlaten landschap liggen enorme rotsblokken verspreid. Dit zorgt ervoor dat dit gebied aanvoelt al het wilde westen! Ik heb zelf deelgenomen aan een afternoon drive door het park met een prachtige zonsondergang in een fantastisch landschap!


3. Aus en de wilde woestijnpaarden
Het dorpje Aus ligt aan de rand van de Namib-woestijn en is vooral bekend door de wilde woestijnpaarden van Garub. De opmerkelijke groep wilde paarden hebben zich aangepast aan de barre omstandigheden van de Namibwoestijn. Naar alle waarschijnlijkheid zijn de paarden afkomstig van het Duitse leger ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. In het voorjaar (na goede regenval) kleuren de vlaktes soms verrassend groen. Bij Garub is een schuilhut geplaatst en een drinkplek voor de paarden. Vanuit hier heb je een goed zicht op de ongrepte wildernis en enkele paarden die je hier kunt zien lopen. Geniet van de rust!

4. Kolmanskop
Kolmanskop is een verlaten plek, maar was ooit een levendig diamantmijnstadje. In 1908 ontdekte een spoorwegarbeider per ongeluk een aantal stenen in het zand die op diamanten leken. Hij gaf dit aan bij zijn baas en uiteindelijk verspreidde het nieuws zich waardoor diverse Duitse mijnwerkers naar Kolmanskop vertrokken (Namibië was een Duitse kolonie). Kolmanskop groeide snel en had zelfs luxe voorzieningen zoals een theater, bowlingbaan, ziekenhuis en de eerste röntgenmachine in Afrika (die werd gebruikt om te controleren of mijnwerkers diamanten hadden gesmokkeld). Ook was er al elektriciteit en er reed een tram die boodschappen bezorgde. In de jaren ‘30 werd een rijker diamantgebied ontdekt verder naar het zuiden (bij Oranjemund). In 1956 werd Kolmanskop officieel verlaten.


5. Kokerbomenwoud giants playground
Vlak bij Keetmanshoop vind je het Kokerbomenwoud, een gebied vol eeuwenoude ‘quiver trees’ (kokerbomen). De benaming komt doordat de San-bevolking traditioneel de takken ervan gebruikte om kokers te maken. Kokerbomen zijn eigenlijk geen bomen, maar een aloësoort, dus een plant. Ze kunnen eeuwen oud worden. Sommige exemplaren in dit bos zijn tussen de 200 en 300 jaar oud. Vooral rond zonsondergang zorgt het licht voor een bijna buitenaardse sfeer. Op een steenworp afstand ligt de Giants Playground, een indrukwekkend landschap van gigantische rotsformaties. Alsof reuzen hier hun keien hebben laten slingeren. Beide plekken zijn interessant voor een kort bezoekje om een kleine wandeling te maken. Voor beide plekken betaal je een kleine entreeprijs.

6. Sossusvlei/ Deadvlei
Hoewel deze highlights technisch gezien iets noordelijker liggen, mag je dit wereldberoemde duinlandschap absoluut niet overslaan. Sossusvlei, gelegen in het Namib-Naukluft Park, is een grote zout- en klei-vlakte omringd door enorme zandduinen, waarvan sommige van de hoogste ter wereld zijn. De duinen, die in de loop der tijd zijn gevormd door wind en zand, bereiken hoogtes van wel 300 meter. Zelf beklom ik de Big Daddy duin. Wanneer je de duin deels omhoog loopt, heb je fantastische uitzichten over de weidse omgeving met oranje/rode duinen! De Deadvlei, dat zich op korte afstand van Sossusvlei bevindt, is een droge zoutpan die beroemd is om zijn dode, zwartgeblakerde acaciabomen. Deze bomen, die ooit duizenden jaren geleden groeiden, stierven nadat de waterbron die de vlakte voedde opdroogde. Het contrast tussen de dode bomen, de witte zoutvlakte, de oranje zandduinen en de blauwe lucht creëert een enorm fotogeniek landschap, bijna onrealistisch zelfs!


Ook reizen door Zuid-Namibië?
Er zijn diverse rondreizen door Namibië mogelijk. Om het zuiden van Namibië te bezoeken zijn er ook diverse opties, kijk bijvoorbeeld de 21-daagse self-drive Ohin: Zuid-Namibië vanuit Kaapstad of bijvoorbeeld de 14-daagse Rondreis Sefu: Namibië en de Kgalagadi. We kunnen deze reizen geheel op maat maken en samenstellen naar jouw wensen.